> Strona główna > Aktualności

Strona: 1 2 3 4 5 ... 98

 

30 marca 2021

O szkodliwości zażywania leków po spożyciu alkoholu

Wykład przygotował Kol. Bartosz Stangieiwicz. 

 

23 marca 2021

Internet w społeczeństwie.

Wykład poprowadził Pan Krzyzstof Piersa. Porozmawialiśmy o tym, jak Internet wpływa na kolejne pokolenia, stając się nie tylko alternatywą dla rzeczywistości, co często jedyną rzeczywistością, znaną młodemu człowiekowi. Internet może stać się wówczas środowiskiem, z którego można zostać wykluczonym, wyniesionym w nim na piedestał, lub brutalnie wyniszczonym błazeńskimi żartami - zazwyczaj zupełnie bezkarnie. Porozmawialiśmy też o dobrych stronach stałego połączenia z internetową bazą informacji.

 

16 marca 2021

Początki Państwa Krzyżackiego w Prusach

Wykład poprowadził Kol. Kacper Szczukocki. 

 

9 marca 2021

Wspomnienia ze studiów za Wielką Wodą

Kol. Tomasz Modrzejewski opowiedział nam o swoich studiach na Daniel Morgan Graduate School of National Security i podzielił wiedzą zdobytą w ramach realizowanych przedmiotów dotyczących strategii bezpieczeństwa Stanów Zjednoczonych. 

 

24 stycznia 2021

Żałoba w Arkonii

Z wielkim smutkiem informujemy, że w dniu 24.01.2021 r. zmarł nasz drogi Filister Andrzej Ostromęcki. Ogłoszona została tradycyjna żałoba.

 

Braciom co po życia znoju,

spoczywają już w pokoju,

pod mogilnym żwirem ziemi,

wieczny pokój, wieczna cześć!

 

19 stycznia 2021

Fotorelacja z Ameryki Południowej

Kolega Maciej Gutowski podzielił się z nami fotografiami, nagraniami, oraz wspomnieniami z pobytu w Brazylii, podkreślając wysoki poziom tamtejszego szkolnictwa, kreatywnosć obywateli, a także poważne ich podejście do wyśrubowanych norm BHP. 

 

12 stycznia 2021

"O dawnej kuchni polskiej"

Fantastyczną gawędę o dawnej kuchni polskiej wygłosił dla nas szef kuchni Aleksander Baron. Teraz już wiemy, czym jest kapłon, dlaczego za czasów Kazimierza Wielkiego drastycznie wzrosło spożycie mięsa, a także, że najpiękniejszą cechą polskiej kuchni jest jej bogactwo, wynikające z syntezy wielu smaków pochodzących z kuchni zagranicznych. Wiemy również, że kuchnia polska to kuchnia bogata w przyprawy korzenne, a bigos to niezwykłe danie, które nie ogranicza się do kapusty i grzybów. Najważniejszą przyprawą w kuchni polskiej jest szafran, a dominujący smak to smak kwaśny. Od Turków mamy chałwę, sery od Holendrów. Na Malbork importowano krewetki! A żur to rzecz nasza! 

 

22 grudnia 2020

Gwiazdkowa debata filisterska

Spotkanie poprowadzili filistrzy: Assanowicz, Olizar i Jeleński opowiadając o roli jaką w ich życiu odegrała Arkonia. Każdy z filistrów przedstawił historię tego jak trafił do Stowarzyszenia. Mieliśmy okazję wysłuchać wiele trafnych spostrzeżeń dotyczących tego czym Arkonia była i czym się staje.

 

15 grudnia 2020

Historie Arkonów

Spotkanie spontanicznie poprowadził fil. Gubrynowicz.

 

8 grudnia 2020

Zaangażowanie polityczne na polskiej scenie streetart'owej

Wykład poprowadził Pan Łukasz Greszta. Omówione zostały liczne przykłady nielegalnie stworzonych dzieł z polskich miast i nie tylko. Prelegent opowiedział o tym jakie znaczenie dla sztuki ulicznej ma kontekst, który nadawany jest przez media, często wbrew woli autora.  Zarysowany został przekrój przez sztukę uliczną, od spontanicznego "tu byłem", do bardziej zaawansowanych form ekspresji.


Strona: 1 2 3 4 5 ... 98